Wanneer zijn dakgoten aan vervanging toe?

Wanneer zijn dakgoten aan vervanging toe?

Dakgoten zijn een belangrijk onderdeel van de afwatering van uw woning. Om te voorkomen dat er schade aan uw woning ontstaat, is het belangrijk om de dakgoten tijdig te onderhouden, of zelfs te vervangen. Maar wanneer zijn dakgoten aan vervanging toe?

 

Het is verstandig om dakgoten elke 10 tot 15 jaar te vervangen. Als u merkt dat de dakgoten beginnen te roesten, scheuren of lekken, dan is het tijd om ze te vervangen. Ook als er regelmatig verstoppingen optreden, kan het zijn dat de dakgoten niet meer goed functioneren en aan vervanging toe zijn.

Wat heeft u nodig om dakgoten te vervangen?

Als u zelf uw dakgoten wil vervangen, dan heeft u een aantal materialen en gereedschappen nodig. Denk aan:

  • Nieuwe dakgoten
  • Beugels en klemmen
  • Boormachine
  • Zaag
  • Waterpas
  • Ladder of stelling

Het is belangrijk om veilig te werken bij het vervangen van de dakgoten. Zorg dat u altijd stabiel staat en gebruik een veiligheidsharnas als u op hoogte werkt.

Kan u dakgoten zelf vervangen?

Als u handig bent, dan kan u de dakgoten zelf vervangen. Voor de gemiddelde goe-het-zelver is dat geen probleem. Het is wel belangrijk dat u weet waar u mee bezig bent. Als u twijfelt, dan is het verstandiger om een professional in te schakelen.

Welke materialen kan u kiezen voor een duurzame dakgoot?

Er zijn verschillende materialen waaruit u kan kiezen voor een duurzame dakgoot. De meest gebruikte materialen zijn:

  • PVC
  • Polyester
  • Aluminium
  • Staal

PVC is het goedkoopste materiaal, maar gaat ook het minst lang mee. Staal, polyester en aluminium zijn duurzamer en hebben een levensduur van ongeveer 25 jaar.

Kan u dakgoten ook onderhouden?

Ja, het is belangrijk om dakgoten regelmatig te onderhouden. Zo voorkomt u verstoppingen en andere problemen. Maak de dakgoten minimaal twee keer per jaar schoon en controleer of er geen beschadigingen zijn. Als u beschadigingen opmerkt, dan kan u deze direct (laten) repareren om verdere schade te voorkomen.

Al uw materialen via Houbrechts

Met bovenstaande tips kan u ervoor zorgen dat de dakgoten van uw woning in goede staat blijven voor een langere tijd. Bent u op zoek naar goe materiaal om de klus te klaren? Passeer bij Houbrechts in Alken voor al uw materiaal. Ook voor de overige materialen voor uw dak, zoals dakplaten, lichtkoepels, EPDM,dakgootbekleding, enzovoort. U krijgt er gratis advies bij. Wij zijn open van maandag tot en met vrijdag van 8u tot 12u en van 12u30 tot 18u. Zaterdag van 8u tot 12u.