Renovatieverplichting: 3 tips om zelf aan de slag te gaan

Dit jaar kondigt de start aan van de renovatieverplichting voor woningen en appartementen met een slecht EPC. Een goed voorbereide huizenjager zet dus best al een extra centje opzij voor deze renovatie. Niet evident, als u weet dat de bouwprijzen afgelopen jaar sterk zijn gestegen. Dé manier om renovatiekosten te beperken, is om zelf de handen uit de mouwen te steken. Wij geven alvast drie handige tips mee om zelf aan de slag te gaan.

In 2023 start de renovatieverplichting voor woningen en appartementen met een slechteenergieprestatie. Meer specifiek: alle woningen met een EPC label E of F moeten na aankoop of overdracht binnen de 5 jaar een EPC label D, C, B of A behalen. Een goed voorbereide huizenjager zet dus best al een extra centje opzij voor deze renovatie. Niet evident, als u weet dat de bouwprijzen afgelopen jaar sterk zijn gestegen.

Een manier om de renovatiekosten te drukken is om zelf de handen uit de mouwen te steken. De werkuren van een vakman maken namelijk een groot deel uit van de kost. Geen probleem voor een goe-het-zelver, want wat u zelf doet, doet u beter. Toch?

1. Het dak mag eraf

In oude woningen is het dak de grootste verliespost voor warmte. Neem daarom eerst het dak onder de loep. Dit advies zal in de meeste gevallen ook vermeld staan op het EPC. De prijzen van dakpannen zijn het afgelopen jaar gestegen, maar de prijzen van non ferro metalen daarentegen zijn gedaald. Kijk daarom naar dakplaten als dakbedekking. Om werkelijk het verschil te voelen op de maandelijkse factuur, kiest u best voor dakplaten met vooraf gemonteerde PIR-isolatie. Zoals u allicht al eerder hoorde, is isolatie een absolute must voor een energetische renovatie.

 

 

 

 

2. Bouw verder op de bestaande gevels

Wie kiest voor een meer ingrijpende renovatie zal ook de buitengevels extra willen isoleren. U hoeft daarvoor de bestaande gevels niet noodzakelijk af te breken. Als ze nog in goede staat verkeren, kan u met kwalitatieve gevelbekleding in hout, composiet, aluminium of PVC de bestaande gevels laten voor wat ze zijn en terwijl toch de nodige isolatie plaatsen. Bovendien creëert u met gevelbekleding een frisse nieuwe look voor uw thuis. Bij Houbrechts hebben we een ruim aanbod aan degelijke gevelbekleding voor ieder budget, met of zonder isolatie.

 

3. Is die garage echt nodig?

Lang was een garage standaard ingebouwd in de gemiddelde Vlaamse woning. Tegenwoordig wordt deze ruimte uitgespaard bij nieuwbouw, zodat de bewoonbare oppervlakte en het beschermd volume beperkt blijven tot het noodzakelijke. Ook voor uw renovatie geldt hetzelfde principe: hoe compacter de ruimten die u moet isoleren en verwarmen, hoe kleiner de energievraag en hoe beter de energetische prestaties. Het meest logische en budgetvriendelijke alternatief is een carport, maar ook een bijgebouw is een goede oplossing. Een ingebouwde garage, een carport en een bijgebouw hebben ieder hun voordelen, maar bij een beperkt renovatiebudget is het mooi meegenomen dat u een carport gemakkelijk zelf kan plaatsen.

Nood aan extra advies?

Er komt veel kijken bij een renovatie. Daarom ontzorgen we onze klanten bij Houbrechts op zoveel mogelijk manieren. Heeft u nood aan extra advies over uw project? Kom langs in onze showroom en we delen graag onze professionele ervaring.

Met deze blog proberen we u zo goed mogelijk te informeren en adviseren over de mogelijke opties rond renovatie. Heeft u specifieke vragen of opmerkingen over de renovatieverplichting? Neem dan contact op met het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap via https://apps.energiesparen.be/contact.