Zelf een overkapping maken in uw tuin: 5 dingen die u moet weten

Zorgeloos genieten in uw tuin in alle weeromstandigheden? Dat kan met een overdekt terras. Benieuwd wat u moet weten voor u zelf een overkapping bouwt? Ontdek hier onze vijf tips.

1.    Vergunningen aanvragen

Voordat u begint, is het belangrijk om na te gaan of u een bouwvergunning nodig hebt. De lokale regelgeving kan variëren, dus een bezoek aan uw gemeentehuis of het online raadplegen van de lokale bouwvoorschriften is een belangrijke eerste stap.

2.    Mooi ontwerp op maat van uw woning

Uiteraard wilt u dat uw overkapping mooi past bij uw woning, tuin en terras. Bepaal de afmetingen van uw overkapping en kies materialen die aansluiten bij de stijl van uw huis en de natuurlijke omgeving van uw tuin. Denk na over hoe de zon invalt, hoe u privacy wilt creëren en welke functies uw overkapping moet hebben.

3.    Stevige constructie en fundering

De duurzaamheid van uw overkapping hangt af van een stevige constructie en fundering. Of u nu kiest voor hout, aluminium of staal, zorg ervoor dat u constructiemateriaal bestand is tegen alle weersomstandigheden en dat uw fundering diep en stevig genoeg is om stabiliteit te garanderen.

4.    Waterafvoer

Een goede waterafvoer is essentieel. Zorg ervoor dat het dak van uw overkapping het regenwater effectief afvoert, om lekkages en waterophoping te voorkomen. Dit kan door middel van dakgoten en afvoerpijpendie water wegleiden van uw terras.

5.    Elektriciteit en verlichting

Plan de elektriciteitsvoorzieningen zorgvuldig. Verlichting verhoogt niet alleen de sfeer in de avonduren, maar zorgt ook voor veiligheid. Overweeg het gebruik van energiezuinige led-verlichting en waterdichte stopcontacten voor maximale functionaliteit.

Kom uw overkapping uitkiezen

Wilt u graag zelf een overkapping bouwen? Dan helpen we u graag op weg met ‘goe materiaal’ en ‘goe advies’. Laat u dit liever over aan experten? Dan kan ons team de door u gekozen overkapping komen plaatsen. Kom langs in onze showroom om inspiratie op te doen en uw ideale overkapping uit te kiezen. Tot snel!