Wat zijn sandwichpanelen

Wat zijn sandwichpanelen?

De term “sandwichpanelen” komt wel vaker terug in de wereld van de bouw en constructie. Maar wat zijn sandwichpanelen eigenlijk? In dit artikel vertellen we wat sandwichpanelen zijn en leggen we uit waarom ze een populaire keuze zijn voor diverse bouwtoepassingen.

Sandwichpanelen, zoals de naam al doet vermoeden, zijn opgebouwd uit drie lagen of “platen” die samen een enkele constructie vormen. De kernlaag, die zich tussen twee buitenste platen bevindt, is meestal gemaakt van isolatiemateriaal zoals polyurethaan of minerale wol. De buitenste, zichtbare lagen zijn van staal.

De voordelen van sandwichpanelen

Sandwichpanelen bieden een reeks voordelen die ze tot een aantrekkelijke keuze maken voor verschillende toepassingen in de bouwsector.

Uitstekende isolatie

Dankzij de isolerende kernlaag bieden sandwichpanelen uitstekende thermische isolatie, wat resulteert in energie-efficiënte gebouwen. Ze helpen warmteverlies in de winter te verminderen en houden de binnentemperatuur koeler in de zomer.

Naast thermische isolatie bieden sandwichpanelen ook goede geluidsisolatie, waardoor geluid van buitenaf wordt verminderd, wat vooral belangrijk is in drukke stedelijke omgevingen.

Duurzaamheid

De buitenste lagen van sandwichpanelen zijn gemaakt van behandeld staal, waardoor ze bestand zijn tegen weersinvloeden, corrosie en schade door insecten.

Snelle plaatsing

Sandwichpanelen zijn snel en gemakkelijk te installeren, waardoor bouwprojecten efficiënter worden en arbeidskosten worden verminderd.

Toepassingen van sandwichpanelen

Sandwichpanelen zijn geschikt voor veel verschillende toepassingen, bijvoorbeeld als dakplaten of gevelbekleding. Ze zijn veelzijdig en passen bij zowel residentiële als commerciële projecten.

Enkele veelvoorkomende toepassingen zijn:

  • Dakbedekking: sandwichpanelen worden vaak gebruikt voor daken vanwege hun isolerende eigenschappen en duurzaamheid.
  • Gevelbekleding: ze kunnen dienen als wandbekleding en bieden zowel isolatie als een aantrekkelijke uitstraling in een materiaal naar keuze.
  • Industriële en commerciële gebouwen: sandwichpanelen worden vaak gebruikt in magazijnen, fabrieken en andere industriële en commerciële gebouwen, waaronder zelfs koel- en vriescellen in de voedingsindustrie.
  • Woningen en woonprojecten: ook in de woningbouw worden sandwichpanelen steeds vaker toegepast vanwege hun isolerende eigenschappen en snelle installatie. Bijvoorbeeld bij de vervanging van asbestplaten.

In een tijd waarin energie-efficiëntie en duurzaamheid centraal staan in de bouwindustrie, bieden sandwichpanelen een innovatieve oplossing die voldoet aan de eisen van modern bouwen. Of het nu gaat om het creëren van een energiezuinig huis, een duurzaam bedrijfspand of een industriële installatie, bij Houbrechts beschikken we steeds over een ruim aanbod aan sandwichpanelen. Af te halen in onze magazijnen in Alken van maandag tot en met zaterdag, of zelfs aan huis geleverd.